När vi uppdaterade senast här på bloggen så hade vi isolerat innerväggarna och börjat sätta osb-skivor. Vi hade också satt gips i ett av rummen.
Nu är vi äntligen klara med all gipsning och har börjat spackla väggarna och taket.
Vi hade länge funderat på hur vi skulle lösa problemet med att kunna sätta skivor på väggen ovanför trappan. Efter lite funderingar köpte vi en enkel byggställning på Biltema. Byggställningen konstruerade vi om lite för att den skulle kunna stå bra i trappan. Vi såg också till att spänna fast den ordentligt nertill med hjälp av buntband och spännband. Därefter la vi ett regelverk upptill och avslutningsvis la vi en osb-skiva. Nu hade vi skapat oss en plattform som vi även kommer att ha användning av när vi ska spackla/måla.
Byggställning från Biltema. |
Vi började med att sätta osb-skivor på alla väggarna och därefter gips på väggarna. I badrummet ska det sitta speciella skivor lämpade för badrum, så kallade våtrumsskivor. Dessa skivor väger betydligt mer än en vanliga gipsskivor. Dessutom är dammet som blir efter att ha sågat i dessa inte att leka med. Så efter arbetet med våtrumsskivorna fick vi sanera entréplan. Detta är tyvärr nackdelen med att bygga övervåning själv, man får räkna med att smutsen kommer ner.
Efter detta satte vi gips i taket i alla rum. För att underlätta arbetet hyrde vi en skivhiss. Den första skivhissen vi hyrde var en hiss som är konstruerad för lutning i tak.
Skivhiss lämpad för ryggåstak (bild lånad från starkearvid.se) |
Den använde vi när vi skulle sätt gipsskivorna i ryggåstaket. Vi började med att sätta den skivan som vi upplevde kommer att bli den svårast, gipsskivan över trappan. Det var inte helt lätt och det tog ett tag innan vi kom underfund med hur hissen fungerade. Det som var svårt var att få skivan bra i nock och samtidig hålla skivan kvar på själva hissen. Vi kom på att vi kunde använda tvingar för att garanterat hålla skivan kvar på hissen. Så gipsningen av taket i allrummet tog sin lilla tid.
Därefter gick vi på med att gipsa taken i de övriga rummen. Till vår hjälp hyrde vi en enklare skivhiss.
Enkel skivhiss (bild lånad från norgips.se) |
Vi kan varmt rekommendera att använda en skivhiss av något slag när man ska sätta gips i tak. Vi kunde inte föreställa oss hur arbetsamt och tidskrävande det måste ha varit om vi hade fått göra allt för hand genom att stå och hålla upp gipsskivor.
Just nu pågår arbetet med att spackla väggar och tak. Vi fick hjälp av släkt att komma igång. Men det är mycket kvar av arbetet. Vi använder oss av glasfiberremsa innan vi spacklar för att förhindra eventuella sprickor. Glasfiberremsa sätter man i skarvarna. Vi kommer att spackla två omgångar och sedan slipa. Det kommer säkert behövas spacklas en tredje omgång.
Nu i veckan ska vi fixa med fläktelementet som vi behöver på väggen i sovrummet. Den är till frikylan som också kallas naturkyla. Vi kommer alltså att använda oss av den kyla som finns att använda genom bergvärmen. Kylan kan användas på sommaren för att göra det svalt och skönt i vårt sovrum. För den som är intresserad går det att läsa mer om detta på www.ivt.se/naturkyla. I veckan ska vi också kolla upp värmegolv till badrummet. Här kommer bilder på arbete så här långt.
Klädkammaren |
Sovrummet |
Badrummet |
1 av 2 av de små sovrummen |
Väggen vid trappan |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar